CONCEPT IVY DISEASE
IVY DISEASE gaat over de strijd tussen mens en natuur. Het concept vloeide voort uit het idee van de kernramp in Tsjernobyl. Een ramp waar de mens verplicht de steden moest verlaten. Nadat de laatste persoon uit de stad verdreven werd sloeg de natuur toe. Alles wat de mens gemaakt heeft, van gebouwen tot speeltuinen, werd overwoekerd door de natuur. De natuur eiste zijn plek terug op. Wat de mens in zijn voordeel innam om de stad te bouwen nam de natuur gewoon terug. Het stedelijk skelet van de stad blijft zichtbaar en de natuur vindt zijn weg op en door de gebouwen.
In de video zie je een menselijke figuur die door de natuur wordt overgenomen. Hij doet er alles aan om het van de natuur te overwinnen door het stuk te maken. In het begin van de video lukt het hem aardig maar naarmate het vordert zie je meer en meer hoe de natuur, vorm gegeven door de klimop, hem volledig vast grijpt. Langzaam wordt hij overmeesterd net zoals de gebouwen in Tsjernobyl. Op het einde heeft de natuur hem volledig overgenome en zie je slechts nog een vage vorm van zijn menselijke structuur.
WAT IS MIJN TAAK HIERIN
Ik heb de video geregisseerd en gefilmd. Ook de montage en de productie lag in mijn handen samen met de financiering ervan.
PROCES VIDEO
Het idee om iets rond de strijd met de natuur de doen stond allang vast in mijn hoofd. Maar ik had nog geen concept dat ik er kon aan linken tot op het gesprek met de acteur Tomas Ntamashimikiro. Hij dreef mij tot het tof idee om iets met het gegeven van Tsjernobyl te doen. Na het gesprek zat ik vol inspiratie en kwam ik op dit concept.
Ik wou een videoclip maken in de setting van een verlaten fabriek. Ik kwam terecht in een oud fabriek gelegen op de Tragelsite te Aalst. Aalst is ervoor gekend als fabrieksstad door de schrijnende negentiende eeuwse arbeidstoestanden in de talrijke textielfabrieken. Door deze setting kon ik de link leggen naar het industriële wat je in de video kan zien aan de typische raamstructuren. De danser in de video beweegt ook zeer atypisch en excentriek. Dit om de mentale strijd weer te geven met de natuur.
Deze strijd doen de hedendaagse bedrijven ook. Ze worden als maar meer gedwongen om rekening te houden met het milieu, wat vaak enkel door de financiële bril wordt bekeken.
Vertoond in aula
Mijn video clip wort als referentie gebruikt voor de volende generatie. Het werd in de aula van het RITCS Dansaert in Brussel op het grote scherm geprojecteerd.